Är du inte inspirerad? Jobba!

Jag har inte läst någon av Henry Millers romaner. Det borde jag förmodligen göra, om inte annat på grund av hans rykte. Men nu är det hans inställning till sitt eget skrivande som jag har fastnat för. Poängen är helt enkelt: ”If you can’t create, you can work”.

Skrivande är ett rutinarbete. Om du inte är inspirerad kan du åtminstone arbeta. Visst, jag har hört det förut, det är bara att gå upp och sätta sig, vänta inte på att inspirationen ska komma ur tomma intet… Ändå är det ju så att alla dagar är olika. Ibland går jag omvägar runt datorn för att jag känner på mig att jag inte har något att komma med, andra dagar hamnar jag i ett flow så att omvärlden försvinner i timmar. Varför är det så?

En nyckel är närvaro. Den ungersk-amerikanska forskaren Míhály Csíkszentmihályi är en av dem som har fördjupat sig mest i ämnet. I en forskningsstudie intervjuades personer som idrottade, spelade schack eller datorspel. En av frågorna var: Varför gör du detta? Alla pratade om att det fanns en utmaning som de ville lära sig bemästra. Det handlar om att det finns något som du behöver fokusera på, som gör allt annat ovidkommande. Du glömmer dig själv, du glömmer att du är trött. Forskarna fick till slut en minsta gemensam nämnare för alla intervjuades beskrivning av sina bästa stunder.

 

Det är som att jag är buren av en våg, jag bara flyter med, utan att behöva göra någonting själv.

Míhály Csíkszentmihályi menar att flow är det tillstånd då vi fungerar som allra bäst. Barnet som far ner på släden, totalt i kontakt med snön och vidderna. Det finns inget annat där, han är helt sig själv. När vi blir äldre blir det svårare. Det är så många saker vi ska göra och du letar efter det som kan ge dig den där känslan. Musik, sport, en bra bok. Men det kommer inte gratis. Det är lätt att bli en konsument av flow genom att sjunka ner i ett biosäte eller gå på en konsert. Enligt forskaren är det svåra att själv producera flow, men det är fullt möjligt om du låter dig involveras. Du kan hamna i flow när du undervisar, spelar musik, skriver men också när du är mamma och pappa eller till och med en god vän.

Åter till den beryktade Henry Miller. Millers dagliga rutin för produktivitet, inspiration och mental hälsa finns i hans förnämliga bok ”Henry Miller on Writing” från 1964. (Obs här i min översättning.). Jag gillar speciellt kommentaren om att bara cykla i torrt väglag!

Förmiddagar:

Om du är ostadig till sinnes, skriv anteckningar och fördela, som uppiggning.

Om du är på alerten, skriv.

Eftermiddagar:

Arbeta på det aktuella avsnittet, följ planen till punkt och pricka. Inga avbrott, inga utflykter. Skriv färdigt ett avsnitt åt gången, helt och fullt.

Kvällar:

Träffa vänner. Läs på caféer.

Utforska okända områden – till fots om det är vått, på cykel om det är torrt.

Skriv om du är på humör, men bara små projekt.

Måla om du är tom eller trött.

Ta anteckningar. Gör listor, planer.

Kom ihåg: Avsätt tillräcklig tid i dagsljus för enstaka besök på muséer eller att göra en teckning eller ta en cykeltur. Skissa på caféer, på tåg och gator. Hoppa över bion! Besök biblioteket för referenser en gång i veckan.

arbete, kreativitet, skrivande

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *