Dela upp textramar i Indesign, utan att texten flödar om

Jag jobbar ofta med texttung layout i Adobe Indesign. Eftersom jag gärna vill se tidigt hur balansen mellan text och bild kommer att bli på uppslaget, lägger jag in texterna innan jag egentligen är klar med placeringen av de olika delarna. Sedan kanske jag vill byta ordning på några stycken, eller bryta ut en faktaruta och lägga bredvid textflödet. Men att kunna dela upp textramar i Indesign, utan att texten flödar om, kräver att man känner till några väl dolda verktyg. Eftersom det är lite av en guldgruva för dig som jobbar mycket med Indesign tänkte jag visa hur du kommer åt dem.

När du skapar länkade textramar är det enkelt att klicka på den första ramens utport och sedan dra och släppa för att skapa en ny ram där texten flödar vidare. Lika enkelt är det att bryta ett flöde genom att dubbelklicka på en in- eller utport. Problemet är bara att när länken bryts hamnar all text i den första ramen. Hur gör du om du vill bryta upp en kedja av, låt säga fyra textramar, och istället ha två länkade kedjor med två ramar i varje? Det enkla svaret är att det går inte, för det finns inget verktyg för det i Indesign. Så fort du bryter en länk hamnar all text i den första ramen.

Förprogrammerade skript

Att bryta länkningen utan att texten flödar om går att åstadkomma genom att kopiera, länka om och radera ramar i rätt följd. Du kan göra alla delarna manuellt, men du kan faktiskt också fixa det med ett dubbelklick på rätt ställe! Det handlar om förprogrammerade sekvenser av händelser, så kallade skript, och de är av någon anledning väl dolda i Indesigns menyer.

Först plockar vi fram skriptpaletten, genom att gå till Fönster – Tillbehör – Skript. Här finns inga verktygsikoner som i många andra paletter, utan två mappar, ”Program” och ”Användare”. Öppna programmappen, och sedan Samples och Javaskript.

Här hittar du en lista på en massa användbara förprogrammerade sekvenser av händelser. De vi ska titta på heter BreakFrame.jsx och SplitStory.jsx. De kommer att underlätta ditt arbete rejält!

Bryt ut en ram ur flödet

BreakFrame bryter ut den markerade ramen ur flödet. Resten av texten ”flödar förbi”. Texten stannar kvar där den är. Markera den ram du vill bryta ut och dubbelklicka på skriptet. Klart!

Bryt alla länkar men behåll texten

SplitStory bryter länkningen mellan alla ramar, men texten stannar kvar i den ram där den är. Markera valfri kopplad ram och dubbelklicka på skriptet. Nu har du ett antal olänkade textramar med rätt text i. Enkelt va?

Var försiktig med ångra-knappen

En sak att komma ihåg: Det går inte att ångra skriptet riktigt lika lätt som andra kommandon. Om du vill ångra skriptet, kommer du att se att det består av flera moment, och du behöver tycka ångra för vart och ett av dem. Så håll tungan rätt i mun och backa bara så många steg att du blir av med allt det som skriptet har åstadkommit. Det rör sig om tre-fyra moment.

Allt som allt tycker jag att det här är två suveräna funktioner som verkligen borde finnas som verktygsknappar eller menyval i en standardmeny. det du kan göra för att det ska bli lite lättare att hitta är att dra hela skriptpaletten till ett verktygsfält. Nu kan du också börja dela upp textramar i Indesign, utan att texten flödar om!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *