Enkel backup-lösning för dig med mycket bilder och filmer

Enkel backup-lösning för dig som behöver sköta allt själv

Har du hittat den optimala lagringslösningen för dina bilder och filmer? Nej, den finns nog tyvärr inte. Jag har letat länge, och under tiden har minneskorten och mapparna i datorn blivit allt fler och mer oorganiserade. Jag bestämde mig för att en enkel backup-lösning som används är bättre än ingen alls, och jag är väldigt nöjd med att mina bilder och filmer nu är i säkert förvar utan att det varken kostar en förmögenhet eller tar en massa tid.

Mitt system består av ett antal externa hårddiskar, ett kopieringsprogram och en molntjänst. Med några engångsinställningar sköter det sig i stort sett själv. Så här har jag gjort:

Externa diskar

Jag skaffade tre externa mekaniska hårddiskar, en 3,5-tumsdisk på 8 TB som sitter i ett kabinett på skrivbordet, och två 2,5-tumsdiskar på vardera 2 TB som är lätta att ta med sig. 8 TB-disken är ”slutförvaring” av allt som jag vill säkerhetskopiera, både från datorn och från minneskort. De två mindre diskarna använder jag som ”aktiv lagring”, dvs det är dem jag plockar fram när jag ska leta upp original till en kund eller ta in ett tidigare projekt för vidare bearbetning. En av diskarna för foto (FOTO1), både original bearbetade, och en för videoprojekt (VIDEO1).

Efter ett foto- eller filmjobb kopierar jag filerna från minneskortet till en av hårddiskarna, sedan görs en automatisk backup via programmet Carbon Copy Cloner. När jag väl har gjort programmeringen för de olika kopieringsprocesserna i programmet sköter det sig i stort sett själv.

Jag använder Adobe Lightroom för bildhantering och Premiere Pro för video. Vill du ha tips på smart bildhantering i Lightroom kan du läsa vidare här.

Automatisk kopiering

En enkel backup-lösning måste vara automatiserad. Samtidigt som jag manuellt kopierar alla nytagna bilder från kamerans minneskort till foto-hårddisken kör en process igång. Carbon Copy Cloner (CCC) känner av att disken FOTO1 är inkopplad och kopierar över alla nya filer till en förutbestämd mapp på slutförvaringsdisken. Skulle jag koppla in VIDEO1 startar en annan kopieringsprocess. Går det över en vecka utan att jag har kopplat in FOTO1 eller VIDEO1 får jag ett mail från programmet med fråga om det inte är dags för backup.

I CCC har jag också programmerat två andra sekvenser. Den ena är för Lightrooms katalogfil, som jag har på Macens hårddisk. Varje gång jag kopplar in FOTO1 kopierar CCC katalogfilen till en speciell mapp på FOTO1. Eftersom den disken redan finns med i en annan backupprocess kommer katalogfilen även att kopieras till slutförvaringsdisken. Den sista sekvensen är en total backup av Macbookens hårddisk till slutförvaringen, och den körs en gång i veckan. Skulle jag inte ha kopplat i datorn på en vecka körs den så snart den kopplas in igen.

Obegränsad lagring

Sen var det molntjänsten jag nämnde. Jag har scannat marknaden och testat några olika tjänster, och fastnat för Backblaze. Återigen ett väldigt enkelt men pålitligt system. En grundinställning, sen behöver man inte tänka på det. Det fungerar helt enkelt så att programmet kontinuerligt kopierar allt innehåll på både slutförvaringsdisken och Macbookens hårddisk till molnet via wifi. Utrymmet är obegränsat och alla filer är direkt åtkomliga via webben. Det kan i princip användas som ett alternativ till Dropbox och liknande för att dela filer. Helt perfekt!

Så, som summering: Vill du ha en enkel backup-lösning behöver du bara tänka på att manuellt kopiera dina filer från minneskortet till en av hårddiskarna, och att komma ihåg att ansluta datorn till slutförvaringen då och då.

Slutförvaringsdisk: WD Red NAS HDD 8TB + Deltaco kabinett USB3
Arbetsdiskar: LaCie Porsche Design Mobile Drive 2TB USB-C (x2)
Backup molntjänst: www.backblaze.com
Carbon Copy Cloner: www.bombich.com

film, foto, teknik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *